KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASINA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Turizm Amaçlı Kullanılacak Konutlar Hakkında Kanun Kaç Madde İçeriyor?
İlgili kanun toplamda 30 madde içeriyor.
• Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin 8 madde
• 2252 sayılı Kültür Bakanlığı Döner Sermaye Kanununa ilişkin 4 madde
• 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununa ilişkin 6 madde
• 7174 sayılı Kapadokya Alanı Hakkında Kanuna ilişkin madde 4 madde
• 7173 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanuna ilişkin 6 madde
TÜRSAB A Grubu Turizm Belgeli Tatil Villacısı ile Güvenle ile Kiralayın
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Nedir?
Resmi gazetede yayınlanan yasaya göre, yüz gün ve altı konut kiralamaları konutların turizm amaçlı kiralanması olarak tanımlandı. Bu şekilde kiralama yapmak isteyen mülk sahiplerinin turizm konutu izin belgesi almaları zorunludur.
Turizm konutu izin belgesi yazımıza göz atın.
İlgili resmi gazete yazısına buradan göz atabilirsiniz.
Turizm Konutu İzin Başvuruları Ne Zaman?
Kanun’un Geçici 1. maddesine göre;
• 01.01.2024 tarihinden itibaren bir ay içinde, turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunan mülk sahipleri tarafından, izin belgesi almak üzere Bakanlığa başvurulması zorunludur.
• Bu yükümlülüğe uymayanlar hakkında, Kanun’un 4. maddesi hükümlerine göre belirlenen idari para cezaları uygulanacaktır.
• İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacaktır.
• Başvurusu kabul edilmeyenler faaliyette bulunamayacak, ancak bu konutların kiracılarının (kullanıcılarının) hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam edecektir.
Turizm İzin Belgesi için Nereye Başvurulur?
Turizm konutu belgesi için gerekli evraklarla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na veya ilgili valiliklere başvuru yapılması gerekmektedir.
Günlük Kiralama Yapmak İsteyen Ev Sahiplerini Hangi Maddeler İlgilendiriyor?
Evinizi Günübirlik olarak 100 gün ve altı kiralama yapacaksınız, aşağıdaki maddeleri dikkatlice incelemenizi tavsiye ederiz.
• İlk 7 madde
• Madde 18
• Madde 25
Madde 1 ve 2:
Günlük Kiralama Turizm Konutu Olarak Yasallaşıyor
Bu yeni kanun, evlerin tatil veya gezi gibi turizm amaçlarıyla kiralanması ile ilgili nasıl bir yol izleneceğini belirlemek için tasarlandı. Genel olarak, evlerin turizm amaçlı nasıl kiralanacağı, bu konuda kimlere izin verileceği, bu tür kiralamalarda hangi kurallara uyulması gerektiği ve hangi yasal düzenlemelere tabi olunacağı gibi konuları kapsıyor.
Bu kapsamda 100 gün veya daha az süreli kiralanacak evler turizm konutu statüsüne alınıyor. Kontrol ve izin belgesi prosedürü Kültür Bakanlığı tarafından yönetilecek. Ancak, tek seferde 100 günden daha uzun süreli kiralamalar bu kanuna dahil değil.
Önemli Tanımlar:
• İzin Belgesi: Ev sahiplerinin evlerini 100 gün ve altı süreyle turizm amacıyla kiralamaları için alması gereken belgeyi belirtir.
• İzin Belgesi Sahibi: Bu belgeye sahip olan ve evini turizm amaçlı kiraya veren kişiyi ifade eder.
• Konut: Tapu sicilinde konut amacıyla kayıtlı olan veya üzerinde konut amaçlı kat irtifakı ya da kat mülkiyeti bulunan her türlü bağımsız bölüm
• Kiraya Veren: Konutun sahibi ya da konut üzerinde belirli bir hakkı olan kişiyi belirtir.
• Kullanıcı: Ev sahibiyle turizm amaçlı kiralama anlaşması yapan kişileri ifade eder.
• Turizm Amaçlı Kiralama: Evlerin tatil, gezi veya diğer turizm amaçları için en fazla 100 gün süreyle kiralanmasını kasteder.
Madde 3:
Turizm Konutu İzin Belgesi Almak Zorunlu
Bu maddeyle, evlerin turizm amacıyla nasıl kiralanabileceği anlatılıyor. İzin belgesinin nasıl alınacağı, hangi kurallara uyulması gerektiği ve kiralama sürecindeki sorumlulukların kimde olacağı gibi detaylar geçiyor.
İzin Belgesi Zorunluluğu:
Eğer bir evi turizm amacıyla kiralamak isterseniz, bu kiralama işlemine başlamadan önce bir izin belgesi almanız gerekmektedir.
Kimden İzin Alınır?
İzin belgesini Kültür ve Turizm Bakanlığı verir. Ancak bu yetki, valiliklere de devredilebilir.
Kat Maliklerinin Oyu
Eğer bir apartman veya site içinde turizm amaçlı kiralama yapmak isteniyorsa, bu karar tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınmalıdır.
Üst Limitler
Üçten fazla daire bulunan binalarda; daire sayısının azami yu¨zde yirmi beşi kadar, aynı kiraya vere adına izin belgesi düzenlenebileceği belirtilmiştir. Yani o¨rnegˆin; 40 daireli bir apartmanda; bir kişinin 10 dairesi olsa dahi, yalnızca 10 tanesi için kendi adına izin belgesi du¨zenlenmesi mu¨mku¨n.
Ayrıca, bir kiraya veren, bir bina içinde bulunan dairelerden 5 veya daha fazlası için İzin Belgesi başvurusu yapmak ister ise; başvuruda işyeri açma ve çalışma ruhsatı sunulması da gerekir. Bununla birlikte; başvuruya konu bina bir site içerisinde yer alıyorsa, bu kez sitede bulunan tüm kat maliklerinin onayı gerekecektir.
Resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi mekânlarının bulunduğu, sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri ile spor salonu ve yüzme havuzu gibi hizmetlerin verilebildiği birden fazla bağımsız bölümü ihtiva eden yüksek nitelikli konutlar için, yeni rezidanslar için ise; ayrı bir düzenleme öngörülmüştür. Şöyle ki; bir rezidansın yönetim planında “kısa süreli kiralama faaliyetine izin verildiğine” dair bir hüküm bulunuyor ise; bu rezidanslar için herhangi bir sınırlama getirilmeksizin izin belgesi düzenlenebileceği belirtilmiştir.
Yönetim planı ile kısa süreli kiralama yapılabileceği belirtilen rezidans dairelerinin, 100günden kısa süreli kiralamalarında;
1. Kat maliklerinin tümünün onayı aranmayacak;
2. Daire sayısının maksimum %25’i kadarı için kiralama yapılabileceği hükmü uygulanmayacak,
yani sınırsız daire için yüz günden kısa süreli kiralama yapılabilecek;
3. 5 daireden fazla daire için işyeri açma ve çalışma ruhsatı & site maliklerinin tümünün onayı
aranmayacaktır.
Rezidanstaki dairelerin kiralama faaliyetlerinin “konut işletmesi” tarafından da yapılabileceği düzenlenmiş, bu durumda izin belgesinin, konut işletmesini yapan şirket adına düzenleneceği belirtilmiştir. Ancak, “konut işletmesi” tanımı yapılmamıştır. Ayrıca, bu doğrultudaki rezidans dairelerinin kiralamaları için, yukarıdaki şartların sağlanması halinde, alt kiralama yasağının da uygulanmayacağı düzenlenmiştir.
Kimlik Bildirme Kanunu
Turizm amaçlı kiralanan evler için Kimlik Bildirme Kanunu’na göre bildirim yapılmalıdır ve izin belgesi sahibi bu konuda sorumlu tutulur. Yani ev sahiplerinin turizm konutunda kalacak kişileri Kimlik Bildirme Sistemine (KBS) kaydetmeleri yasal olarak zorunludur.
Sözleşme Süresi
İzin belgesi sahibi ile kiracı arasındaki sözleşme, belirtilen süre sonunda otomatik olarak sona erer.
Madde 4:
İzinsiz Kiralama ve İlgili Cezalar
Bu madde, evlerin turizm amaçlı kiralanmasında izinsiz faaliyet gösterenlere uygulanacak olan idari yaptırımları belirliyor.
İzin Belgesi Olmadan Kiralama
İzinsiz kiralama yapılması durumunda, kiralanan her bir konut için ilk olarak 100.000 TL ceza kesilir. 15 gün içinde izin belgesi alınmazsa, bu ceza 500.000 TL’ye yükseltilir.
Üçüncü Kişilere Kiralama:
İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü
kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100.000 Türk lirası idari para cezası
uygulanır.
Aracılık Edenler
İzin belgesi olmadan kiralanan evlerde aracılık eden kişilere, her bir sözleşme için 100.000 TL ceza kesilir.
Elektronik Ticaret
Elektronik ortamlarda izinsiz kiralama yapılıyorsa, bu platformlara 100.000 TL ceza uygulanır ve içeriklerine erişim engellenir.
Diğer İhlaller
Bakanlığın istediği bilgi/belgelerin zamanında verilmemesi, kiralanan evin sözleşmeye uygun olarak teslim edilmemesi veya Bakanlık tarafından verilen plaketin konut girişine asılmaması gibi ihlaller için de cezalar mevcuttur.
Kısacası, evlerin turizm amaçlı kiralanmasında izin belgesinin önemli olduğunu ve izinsiz faaliyetlerin ciddi yaptırımları olduğunu unutmamak gerekir.
Madde 5:
Konut Turizm İzin Belgesinin İptali
Konutun turizm amaçlı kiralanabilmesi için gereken “izin belgesi”nin, belirli durumlarda iptal edilmesi hakkında bilgi içeriyor.
• İzin belgesi, sahibinin iptalini talep etmesi durumunda iptal edilebilir.
• Eğer bir konutun turizm amaçlı kiralama faaliyetine son verildiği anlaşılırsa, bu konut için alınan izin belgesi iptal edilir. Birinci maddeye göre, izin belgesinin yeni sahibi tarafından otuz gün içinde başvuru yapılmazsa ya da izin belgesi sahibi değişikliği kabul edilip yükümlülükler yerine getirilmezse izin belgesi iptal olur.
• Konutun kamu düzenine, kamu güvenliğine veya genel ahlaka aykırı bir şekilde kullanıldığı, yetkili kamu kurumları tarafından rapor edilirse, bu konut için alınan izin belgesi iptal edilir. Birinci maddeye bağlı olarak, belirlenen sağlık ve hijyen kurallarına uyulmadığını belirten bir idari para cezası uygulandıysa ve verilen süre zarfında bu kurallara uyulmadığı tespit edilirse, izin belgesi iptal edilir.
• İptal edilen izin belgesine sahip konutların kiracıları ya da kullanıcıları, var olan sözleşme süresi sonuna kadar haklarına devam edebilir.
Bu madde, turizm amaçlı kiralık konutlarda hangi durumlarda izin belgesinin iptal edileceğini açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymaktadır. Konut sahiplerinin bu kurallara uymaları, hem kendileri hem de kiracıları için önemlidir.
Madde 6:
Konut Turizm İzin Belgesi Denetim ve Düzenleme Yetkisi
Konut Turizm izin belgesinin denetim ve düzenleme yetkisini açıklıyor.
• Bakanlık, turizm amaçlı kiralamaları denetleme yetkisine sahiptir ve gerektiğinde bu yetkiyi valilikler aracılığıyla kullanabilir.
• Bakanlık, Kanunun uygulanmasındaki belirsizlikleri giderme ve uygulama birliğini sağlama yetkisine de sahiptir.
Daha Önce Yapılan Turizm Amaçlı Kiralamalar
Mevcut turizm amaçlı kiralama faaliyetleri için belirtilen süre içinde izin belgesi alınması gerekmektedir. Belirtilen süre, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından 1 aydır. Uymayanlar 4. Madde uyarınca cezaya tabidir.
Madde 7:
Tanımsal Düzenleme
Bu maddede ilgili kanunda bir yasal tanım düzenlendi.
11/7/2019 tarihli ve 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde yapılan değişikliğe paralellik sağlanması amacıyla uyum düzenlemesi gerçekleştirildi.
Madde 8:
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermayesi Artışı
Bu maddeyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı döner sermayesi 300 milyon TL’den 1.5 milyar TL’ye yükseltiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın bu miktarı 700 milyon TL’den 2 milyar TL’ye kadar artırma yetkisi veriliyor. Önceden bu yetki Bakanlar Kuruluna aitti, ancak maddeye yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanına devredildi.
Madde 9:
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermayesi Kullanım Alanı Değişikliği
Bu maddeyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı döner sermayesinin kullanımına ek yapılıyor. 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamındaki atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesisleri yapma veya yaptırma yetkisi ekleniyor.
Madde 10 :
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermayesinin Gelir Kaynaklarına Eklemeler
Bu maddeyle, Bakanlığın döner sermayesinin gelir kaynaklarına yenilikler getiriliyor. Gelir kaynakları arasına kart, belge, plaket, kokart ve benzeri gelirler, altyapı tesisleri gibi atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesislerinden elde edilen ücretler ve gelirler ekleniyor.
Madde 11:
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesinin Yetkilerine Eklemeler
Bu maddeyle, Döner Sermaye İşletmesi Merkezi Müdürlüğü’nün yetkileri genişletiliyor. 2634 sayılı Kanun kapsamında atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesislerini işletme veya işlettirme yetkisi bu işletmeye tanınıyor.
Madde 12:
Kültür ve Turizm Bakanlığının Tahsis Yetkisinin Genişletilmesi
Bu maddeyle, personel lojmanı alanlarının tanımı ve tahsis edilme koşulları yeniden düzenleniyor. Artık, personel lojmanı alanı için taşınmazın Kültür ve Turizm Bakanlığından direkt tahsisli olması gerekmiyor.
Turizm belgeli konaklama tesisi olan özel mülkiyetlere de personel lojmanı alanı tahsis edilebilecek.
Madde 13:
Konaklama Tesislerinin İşletme Belgesi ve Ruhsat Koşulları Değişikliği
Konaklama tesislerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alındıktan sonraki turizm işletmesi belgesi alma süresi 1 yıldan 6 aya indiriliyor. Eğer bir işletmenin işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilirse, bu işletmenin yeni bir ruhsat alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığından bir “uygun görüş yazısı” alması ve bu yazıyı yetkili idareye sunması gerekiyor.
Madde 14:
Milli Parklar İçerisindeki Turizm Tesisi Tahsisi ve Çadır Karavan Alanları
Milli Parklar Kanunu kapsamında belirlenen alanlarda sadece çadır ve karavan için kamp alanı dışında konaklama tesisleri tahsis yetkisini Kültür ve Turizm Bakanlığına veriyor. Tahsis edilen yerlerden sağlanan gelirler ilgili kuruma aktarılacak.
Bakanlıkça belgeli tesisler için personel lojmanı tahsis süresi ve şartları belirlendi. Belgeli tesislerin tahsis süresi maksimum 49 yıl olarak sınırlandırılıyor.
Madde 15:
Ormanlık Alanlardaki Kamp Alanı Kiralamaları
Bu maddeyle, ormanlık alanlarda yalnızca çadır ve karavan için kamp alanları kurulabileceği belirtildi. Diğer konaklama amaçlı tesislerin tahsisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilidir. Elde edilen gelirler ilgili kuruma aktarılacaktır. Bu alanlarda sadece kamp amacı dışında kullanım yapılamayacak.
Madde 16:
Yatırımcı Sözleşmelerinin Uyarlanma Süresinin Uzatılması
Bu maddeyle, konaklama ve kış turizmi için yapılan kiralama sözleşmelerinin 8. maddeye göre uyarlanması için başvuru süresi uzatıldı. Bu, başvuruda bulunamayan yatırımcılara yeni bir başvuru fırsatı sunuyor.
Sözleşme uyarlamalarından elde edilen gelirler ilgili kurumlarca tahsil edilir. Mevzuat çakışmalarından kaynaklı sorunların giderilmesi ve uyumun sağlanması amacıyla ilave düzenlemeler getirilmiştir.
Madde 17:
Ruhsatlı Ama Belgesiz Konaklama Tesisleri İçin Yeni Süreç
Bu maddeyle, işyeri açma ruhsatı almış fakat turizm işletmesi belgesi bulunmayan tesislere başvuru imkanı veriliyor.
• Tesisler 3 ay içinde Bakanlığa başvurup, 6 ay içerisinde turizm işletmesi belgesi alabilir.
• Bu sürelere uymayan tesislerin faaliyetlerinin durdurulacak.
Madde 18:
Turizm Amaçlı Kiralama Yapılan Konutların Ruhsat Muafiyeti
İzin belgesi alınmış turizm amaçlı kiralanan konutlar için, bazı istisnalar dışında işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu değişiklik, 3572 sayılı Kanuna eklenmiştir.
Madde 19, 20, 21 ve 22:
Kapadokya Alan İdaresi Kapadokya Alan İdaresinin gelir kaynakları belirlendi. Bu gelirler şu şekilde sıralanıyor:
• Hazine yardımları
• Kiralama gelirleri
• Marka ve patent gelirleri
• Hizmet ücretleri
• İşletme gelirleri
• Tanıtım ve yayın gelirleri
• Bağışlar ve sponsorluklar
• Gelirlerin değerlendirilmesinden elde edilen gelirler
• Diğer gelirler
Kapadokya Alan Başkanlığının belirli gelirleri dışında, diğer görevlerinden elde edilen gelirler için iktisadi işletme statüsü oluşmayacak.
Kapadokya Alanı’nın tarihi, kültürel, jeolojik ve doğal değerlerinin korunması amacıyla belirlenen tedbirlere aykırı eylemler ve davranışlar için idari para cezaları detaylı bir şekilde belirlendi.
Bu eylemler:
• İzinsiz yeni yapı yapılması
• İzinsiz kaya oyma mekan yapılması
• Mevcut yapılarda izinsiz ruhsata tabi değişiklikler
• Strüktürel değişiklikler yapılması
• Planda belirlenen mimari elemanlarda izinsiz değişiklikler yapılması
• Dış cephede malzeme değişiklikleri
• İzinsiz yapısal müdahalelerde bulunma
• İzinsiz altyapı uygulamaları
• Kamusal alanların plan dışı kullanılması
• Yapının izinsiz yıkılması
• Tarım ve ormancılık faaliyetleri için izinsiz müdahaleler
• İzinsiz çevre ve peyzaj düzenlemeleri
• Diğer izinsiz uygulamalar
Bu eylemlere karşılık olarak belirlenen ceza miktarları, yapılan eylemin gerçekleştiği bölgeye (sit alanı, tescilli parsel vs.) ve eylemin niteliğine göre değişiklik gösteriyor.
Ek olarak, idari para cezalarının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İdarece belirlenecek yönetmelikle netleştirilmiştir. Kapadokya Alanı içinde belirtilen yasaklara uyulmaması ve bu durumda uygulanacak idari para cezalarının tespit ve uygulanmasında İdare yetkilendirilmiştir.
Madde 23:
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu
Bu madde ajansın yönetim şemasını tanımlıyor. Anayasa Mahkemesi kararıyla bu madde üzerinde yapılan değişikliklerle bu organların çalışma usulleri ve görevleri belirlendi.
• Yönetim kurulu
• İcra kurulu
• Danışma kurulu
• Genel müdür
Görev tanımları için ilgili mevzuatı inceleyebilirsiniz.
Madde 24
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulunun Bazı İşletmelere Destek Sağlayabilmesi
7183 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi bazı değişikliklere uğradı. Daha önce bu bentte “yapabilir, destek ve kaynak sağlayabilir.” ibaresi yer alıyordu. Yeni düzenleme:
• Bu ibare “yapabilir.” şeklinde sadeleştirilmiştir.
• Aynı fıkraya (d) bendinden sonra bir (e) bendi eklenmiştir. Bu yeni bend, Yönetim Kurulu’na bazı kriterler dahilinde destek sağlama yetkisi vermektedir.
• Yönetim Kurulu, eşitlik ve rekabet ilkeleri ile işletmelerin turizm potansiyeline ve ülke imajına katabileceği değeri gözeterek ortak projelerde destek sağlama yetkisine sahiptir.
Madde 25:
Turizm Amaçlı Kiralama Yapılan Yerlerden Turizm Payı Alınması
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının geliştirme amacıyla turizm payı eklendi. Turizm amaçlı kiralama izin belgesi düzenlenen yerlerden binde yedi buçuk oranında turizm payı alınacak.
Madde 26:
Sayıştay’ın Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansını Denetim Usulünün Belirlenmesi
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın finansal raporlarını ve kontrol sistemlerini Sayıştay inceleyebilir. Daha önce sadece bağımsız denetim raporları üzerinden denetim yapılıyordu. Ama yeni düzenlemeyle Sayıştay’ın kapsamlı bir denetim yetkisi getirildi.
Madde 27:
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansına Verilen Muafiyet ve İstisnalar ile Ajansta Personel İstihdamına İlişkin Usullerin belirlenmesi
• Ajans, Kamu İhale Kanunu’na tabi olmaksızın mal ve hizmet alabilir. Bu alımlar için usul ve esaslar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belirlenecek.
• Ajans, kamu personel istihdam kurallarına bağlı kalmadan, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre personel alabilir. Bu personel sayısı 200 ile sınırlıdır, fakat Cumhurbaşkanı bu sayıyı dört katına kadar artırabilir.
• Personelin maaşı ve diğer hakları, onların unvan, eğitim, tecrübe gibi özelliklerine göre belirlenir.
• Ajans’ın yıllık personel gideri, son bütçe gelirlerinin yüzde 10’unu geçemez.
• Pozisyonlara atama için sınav şartı getirilmiştir.
Madde 28:
Üyelerin Görev Süresi
Mevcutta Ajansın Yönetim Kurulunda seyahat acentası belgesi sahipleri arasından seçilmiş olan üyenin görev süresi, yeni düzenlemeye göre yapılacak seçim gerçekleşinceye kadar devam edecek.
Madde 29 ve 30:
Yürürlük ve Yürütme Maddeleri
Bu maddeler yürürlük ve yürütme ilgili detayları açıklıyor.
MADDE 29-
7183 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş ve dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“(3) Ajansın bu Kanunda belirtilen görevlerine ilişkin mal ve hizmet alımları 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi değildir. Bu istisna, ceza ve ihalelere katılmaktan yasaklama hükümleri ile Ajansın bu Kanunda belirtilen faaliyetleri içinde olmayan, idari ihtiyaçları ile ilgili mal ve hizmet alımlarını kapsamaz. Ajansın bu fıkra kapsamında gerçekleştireceği mal ve hizmet alımları; saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlilik, gizlilik, fırsat eşitliği, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine uyularak gerçekleştirilir. Bu fıkraya ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”“(4) Ajansta, kamu kurum ve kuruluşlarına personel istihdam edilmesine dair mevzuat hükümlerine tabi olunmaksızın bu maddede belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa tabi personel istihdam edilir. Çalıştırılacak personel sayısı 200 kişidir, Cumhurbaşkanı bu sayıyı dört katına kadar arttırmaya yetkilidir. Ajansta istihdam edilecek personele ödenecek ücret ve varsa diğer mali hakları; görev yapılan unvan, eğitim, tecrübe, dil bilgisi, alanında uzmanlığı esas alınarak Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Ajansın yıllık personel giderleri toplamı, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yüzde onunu aşamaz. Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılığına yapılacak atamalar haricinde Ajansta boş bulunan pozisyonlara atanabilmek için Ajans tarafından yapılacak ya da yükseköğretim kurumlarına yaptırılacak yazılı ve/veya sözlü sınavda başarılı olmak şarttır. Sınav, Ajansın görev alanına ilişkin konular ile alım yapılacak pozisyonun gerektirdiği niteliklere ilişkin olarak belirlenen konulardan yapılır. Personelin işe alınmaları, sınavları, görev, yetki ve yükümlülükleri ile istihdamlarına dair diğer hususlar Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
MADDE 30-
7183 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.“Seçilmiş olan üyelerin görevlerinin devamı
GEÇİCİ MADDE 3- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, Ajansın Yönetim Kurulunda görev alması amacıyla seyahat acentası işletme belgesi sahiplerinin kendi aralarından ilgili mevzuatı uyarınca seçimle belirledikleri üyenin görevi, bu maddeyi ihdas eden Kanunla 3 üncü maddenin üçüncü fıkrası uyarınca seçim yapılıncaya kadar devam eder.
MADDE 31-
22/4/2022 tarihli ve 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4- (1) Spor kulüpleri ve üst kuruluşlar, 26/10/2024 tarihine kadar tüzükleri ile idari ve mali yapılarını bu Kanun hükümlerine uygun hale getirmekle yükümlüdür. Belirtilen süre içerisinde tüzükleri ile idari ve mali yapılarını Kanuna uygun hale getirmeyen spor kulüpleri ve üst kuruluşların Bakanlık nezdindeki tescilleri iptal edilir.(2) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan ve spor alanında faaliyet gösteren anonim şirketler, 26/10/2024 tarihine kadar bu Kanunda öngörülen yükümlülükleri yerine getirerek spor anonim şirketi haline gelmekle yükümlüdür. Belirtilen süre içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen anonim şirketler spor faaliyetlerine katılamaz.(3) Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde kurulan ve spor faaliyetinde bulunan ancak tüzel kişiliği bulunmayan müessese kulüpleri, 26/10/2024 tarihine kadar bu Kanunda öngörülen şartları yerine getirerek tescillerini yaptırır. Belirtilen süre içerisinde uygunluğunu sağlayamayanların Bakanlık nezdindeki tescilleri iptal edilir.”MADDE 32- 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununun 16 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“Müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payı
MADDE 16- Gençlik ve Spor Bakanlığı veya spor federasyonları tarafından düzenlenen ya da izin verilen her türlü spor müsabaka ve yarışmaları ile gösterilerinde, spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından her türlü bilet satışından elde edilen net hasılatın yüzde yedisi müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payı olarak gençlik ve spor il müdürlüklerinin hesabına yatırılır.Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından gençlik ve spor il müdürlüklerinin hesabına yatırılan müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payı tutarları, ek 14 üncü maddeye göre ilgili yıl genel bütçesinin (B) işaretli cetveline özel gelir kaydedilmek üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez muhasebe birimi nezdindeki özel hesaba aktarılır. Özel gelir kaydedilen bu tutarlar, amatör spor faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kullanılır ve bu maksatla gençlik ve spor il müdürlükleri hesabına aktarılabilir.Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından elde edilen net hasılatın hesabında, her türlü bilet satışının toplamını ifade eden brüt hasılattan;
a) İlgili spor federasyonlarınca belirlenen usul ve esaslar dahilinde tespit edilen hakem, temsilci ve gözlemci ücretleri,
b) Kapı, gişe, kontrol ve özel güvenlik görevlilerine ödenecek günlük ücretler,
c) Bilet baskı ve elektronik bilet giderleri,düşülür. Düşülen bu giderler sonrasında elde edilen tutar net hasılat olarak tespit edilir. Net hasılat tutarına ilişkin ihtiyaç duyulan bilgi ve belgeler, ilgili müsabaka, yarışma ve gösteri tarihinden itibaren bir hafta içinde ilgili spor kulübü veya spor anonim şirketi tarafından gençlik ve spor il müdürlüğüne verilir. Net hasılat tutarına ilişkin ihtiyaç duyulan bilgi ve belgelerin talep edilmesi halinde, Türkiye Futbol Federasyonu dahil ilgili spor federasyonları ile spor federasyonlarınca bilet organizasyonu ile biletlerin basım, satış ve dağıtımına ilişkin olarak yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığına verilmesi zorunludur.Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Yürürlük MADDE 33- (1)
Bu Kanunun;a) 1 ilâ 6 ncı maddeleri ve 18 inci, 27 nci ve geçici 1 inci maddeleri 1/1/2024 tarihinde,b) 31 inci ve 32 nci maddeleri 26/10/2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde,c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,yürürlüğe girer.
Yürütme MADDE 34- (1)
Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Kanunun ilan edildiği Resmi Gazete ye buradan ulaşabilirsiniz.