Bursa’da nereye gidilir?
1. Muradiye Külliyesi
Muradiye Külliyesi, Bursa
Bursa tarihi yerler arasında can alıcı bir öneme sahip olan Muradiye Külliyesi, Osmanlılar döneminde yaptırılan son külliye olma özelliği taşıyor.
Sultan 2. Murat döneminde inşa edilen külliyenin içinde hamam, camii, medrese ve türbeler var. Osmangazi’de yer alan Muradiye Külliyesi, Bursa merkezde gezilecek yerlerin en önemlisi olarak nitelendirilebilir.
Bu arada külliyenin konumlandığı Muradiye Mahallesi’ne, direkt çalışan otobüslerle de ulaşılabilir.
2. Tophane Saat Kulesi
İlk olarak Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Tophane Saat Kulesi, yıllar içinde yıkılıp yeniden inşa edilerek son haline kavuşmuş.
Tophane Parkı’nda bulunan kule 6 katlı olup, tepesinde her yöne bakan 4 adet saat bulunduruyor. Bursa’daki tarihi yerlerin en özgünlerinden olan kule, şimdilerde dijital bir saate sahip.
Ayrıca belediye tarafından yangın gözetleme amacıyla da kullanılıyor.
3. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
Osmangazi semtindeki bu iki türbe karşılıklı konumlanarak Bursa gezisinin tarih haritasını oluşturuyor. Osmanlı Devleti’nin kurucuları Osman Bey ve Orhan Bey’in kabirlerinin bulunduğu türbeler, Tophane Meydanı’nda yer alıyor.
Orhan Gazi Türbesi’nde pencerelerin üzerinde alınlık şeklinde sade süslemeler bulunuyor.
Ortada kubbenin altında bulunan sandukanın ise Orhan Gazi’ye ait olduğu biliniyor. Osman Gazi Türbesi’nin hikayesi ise biraz daha farklı.
Osman Gazi’nin kuşatma sırasında vasiyeti üzerine, Saint Elie Bizans manastırının bir kısmı üzerine inşa edilen türbeye Bursa’nın fethinden sonra gömüldüğü belirtiliyor.
4. Koza Han
Koza Han, Bursa’nın en önemli noktalarından bir tanesi
Bursa’da gezilecek yerler denilince akla gelen bir diğer yapı grubu da hanlar. Özellikle Koza Han’ın ünü turistik gezi yapanlar arasında çokça yayılmış durumda.
15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından yaptırılan Koza Han, Bursa’nın tarihi alışveriş merkezi olarak biliniyor.
Bugün Koza Han’da hizmet veren dükkanlarda ipek kumaşlar, eşarplar, şallar, aksesuarlar, el işi ürünler, ev tekstili ürünleri ve hediyelik eşyalar var.
Koza Han, hafta içi 08:00 – 19:30, cumartesi 08:00 – 20:00, pazar günleri ise 10:30 – 18:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
5. Ulu Camii
Bursa’nın sembollerinden olan Ulu Camii
Bursa’nın sembollerinden olan Ulu Camii, şehri ziyaret eden herkesin gezmesi gereken görkemli bir yapı. Yirmi kubbesi olan Ulu Camii, ülkenin iç alanı en geniş camisi olarak biliniyor.
I. Bayezid tarafından yaptırılan cami, hat sanatının Osmanlı dönemindeki en kıymetli örnekleri arasında.
1855 yılında yaşanan depremde büyük hasar görmesine rağmen, özellikle şadırvanıyla hala göz kamaştırıyor. Ulu Camii, Bursa kent merkezinde yer alıyor.
6. Yeşil Türbe
Yeşil Türbe’de yer alan motifleri mutlaka görmelisiniz
Bursa’nın simgelerinden olan Yeşil Türbe, şehrin her yerinden görülebilen ve motifleriyle göz kamaştıran bir dini yapı.
15. yüzyıl mimarisi hakkında oldukça net ipuçları da veren iki katlı Yeşil Türbe’de yer alan mihrap, döneminin sayılı sanat eserleri arasında.
Ayrıca Yeşil Türbe’nin tüm duvarları çinilerle kaplı ve bu özelliğiyle Osmanlı dönemindeki kendine has yapılar arasında yer alıyor.
İznik çiniciliğini yakından görmek isteyenlerin uğrak noktası olan Yeşil Türbe’ye, aynı adlı caddeden giriş yapabilirsin.
7. Tuzaklı Köyü
Kentin Osmangazi ilçesine bağlı olan Tuzaklı Köyü, Bursa piknik yerlerinin en başında, yeşilin her tonunu barındıran doğasıyla yer alıyor.
900 yıllık bir geçmişe sahip olan Tuzaklı Köyü, Bursa’ya 18 km uzaklıkta. Ayrıca çevresi tamamen orman olduğundan muhteşem bir manzaraya da sahip.
Tuzaklı Köyü Piknik Alanı ise kentin yoğun temposundan kaçmak isteyenler için biçilmiş kaftan.
Alanda çocuk oyun parkı, büfe, masalı banklar ve birkaç bölüm daha hizmete sunulmuş. Tuzaklı’ya ulaşım kışın biraz zor olduğundan, keyfi tam anlamıyla yaşamak için özellikle bahar ve yaz aylarında gitmekte fayda var.
8. Eski Aynalı Çarşı
Antikacıları bulabileceğin bir han
Geçmiş dönemlerde Orhan Külliyesi’nde bir hamam olan Eski Aynalı Çarşı, Koza Han’ın yanında yer alıyor.
Bugün daha çok antikacıların hizmet verdiği çarşının ismi ise son restorasyon işlemlerinin ardından buraya gelen bir tüccarın duvarlara astırdığı aynalardan geliyor. Bu arada çarşıda kuyumcular da bulunabiliyor.
9. Uludağ: Bursa’nın incisi
Her mevsim güzel…
Bursa’da kışın gezilecek yerler sorulsa şüphesiz ilk olarak Uludağ adres gösterilir.
Sadece kent için değil, aslında tüm Türkiye’de kış turizminin merkezlerinden olan Uludağ, özellikle Aralık- Nisan ayları arasında on binlerce turistin akınına uğruyor.
Uludağ gezisi, kayak
tatili yapmak isteyenlerin ve özellikle geniş ailelerin sömestr için tercih edebilecekleri en uygun alternatif. Çünkü kar kalınlığı sömestr tatilinin planlandığı Ocak- Şubat aylarında kayak sporunun en sevdiği ölçülere geliyor.
Peki, Uludağ’a nasıl gidilir? Uludağ ulaşımı için ise pek çok seçenek var. Aslında arabayla gelmek bunlardan biri olsa da, yoğun kar yağışının yaşandığı dönemlerde biraz zorlayıcı olabiliyor.
Şehirlerarası otobüs firmaları tercih edildiğinde, bunların bazıları doğrudan Uludağ’a varmayı sağlıyor. Bunun yanı sıra Bursa kent merkezinden de dağa gelmek mümkün. Teleferik Bursa için önemli bir ulaşım aracı. Dolayısıyla Uludağ teleferik ve telesiyej ile şehir merkezinden kolayca varılabilen bir noktada bulunuyor.
Uludağ oteller bölgesine bu yolla yaklaşık 25 dakikada ulaşabilirsin. Ayrıca bazı otellerin sağladığı servis hizmetinden de yararlanman mümkün.
10. Tirilye: Asırlık zeytin ağaçlarının izinde
Şehirden biraz uzaklaşmak için mükemmel bir yer
Bursa’nın küçük ama dopdolu kasabası Tirilye, Mudanya ilçesine bağlı olan ve yine tarihi dokusuyla göz kamaştıran bir bölge.
Aslında eski bir balıkçı köyü olan Tirilye’de hayat oldukça sakin akıyor.
Tirilye’de gezilecek yerler denilince akıllara ilk olarak eski Rum evleri, kiliseler, çeşmeler ve camiler gelmeli. Taş Mektep, Kemerli Kilise, Dündar Evi, Fatih Camii, Medikion Manastırı gibi yapılar restore edilmediğinden ilk anda bakımsız gibi görünse de, en azından dışarıdan ziyaret edilmesi gereken, tarihe tanıklık etmiş adresler.
Bu arada yüzme meraklıları meydanın yanında bulunan plajdan denize de girebilir.
Eğer Tirilye’de kahvaltıya rastlanıyorsa mutlaka Çamlıkahve’de bu ritüeli yerine getirmek gerekiyor. Tirilye Çamlıkahve, denize bakan manzarasıyla bir çay içmek için de olsa uğranması gereken muhteşem bir yer.
Mavi sulardan bu kadar bahsetmişken, “Tirilye’de ne yenir?” sorusunun cevabını da duyar gibi oluyoruz. Elbette balık! Tirilye’de deniz ürünlerini sunan işletmeler sahil şeridinde sıralanıyor.
Balıklar, deniz ürünleri ve zeytinyağlıların yerel halleriyle sunulduğu Tirilye balık restoran fiyatları ise gezginleri pek de üzmeyecek cinsten.
Seyyahların cevabını merak ettiği bir diğer soru ise; Tirilye’de nerede kalınır? Tirilye’de kalınacak yerler çok fazla alternatife sahip değil, birkaç butik otel ve pansiyon haricinde.
Tirilye’ye gelmişken dünyanın sayılı lezzetleri arasında sayılan zeytin ve zeytinyağlarını almak için köylü pazarına da uğrayabilirsin. Bu arada istersen Mudanya’da konaklayıp, Tirilye’yi günübirlik olarak gezme alternatifini de değerlendirebilirsin.
Gemlik Körfezi’nde yer alan Mudanya’da tesisler, butik otel, motel, pansiyon ve üç yıldızlı oteller olarak sınıflanıyor. Bu bölgede kalarak sadece Tirilye’yi değil, Bademli, Çamlık, Dereköy ve Kaymakoba gibi diğer Mudanya köylerini de ziyaret edebilirsin.
11. Gölyazı: Güneşle Denizin Buluştuğu Nokta
Son dönemlerde popülerliği artan Gölyazı
Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı olan Gölyazı, popülerliğini henüz kazandı diyebiliriz.
Gölyazı’nın nerede olduğundan biraz daha detaylı bahsedecek olursak, Uluabat Gölü üzerinde yer alan bir adacık diyebiliriz. Karayoluna bir köprü aracılığıyla bağlanan Gölyazı diğer yönüyle de Osmanlı’dan Bizans’a kadar birçok yönetimin izini bıraktığı tarihi bir adres.
Gölyazı’nın zamanında Apollon Krallığı’nın başkenti olarak bilindiği de tarih uzmanları tarafından söyleniyor. Gölyazı’da gezilecek yerler arasında olan Aziz Panteleimon Kilisesi, Apollon Tapınağı, Ağlayan Çınar ve eski Rum evleri mutlaka görülmeli.
Bunun yanı sıra burası da bir balıkçı köyü olduğundan, yerel bir lezzet olan turna balığının tadına bakmalısın. Ayrıca göl kenarındaki irili ufaklı mekanlarda kuş seslerinin huzurlu atmosferini hissederek göle karşı kahvaltı keyfi de mümkün. Çok fazla çeşit olmasa da, buradaki birkaç mekan beklentileri karşılıyor.
Farklı tecrübelere açık olanlar ise Gölyazı’da bir sandal turu macerası da yaşayabilir. Gölü sandalla turlayarak Gölyazı’nın değişik yüzünü görmek büyüleyici bir deneyim.
Ancak burada kaçırılmaması gereken yegane aktivite Zambak Tepesi’nden gün batımını izlemek. Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için burası harika bir manzara sunacaktır.
Bu bölge küçük olduğundan kalınacak yer alternatifleri çok fazla değil. Gölyazı’da konaklama için birkaç butik otel ve pansiyon var. Ayrıca göl manzaralı bir tarihi konakta da kalınabiliyor.
Bunun yanı sıra yine Mudanya’da ya da Bursa merkezde konaklanıp günübirlik olarak gezmeye Gölyazı’ya gelinilebilir.
12. Cumalıkızık: Masal Diyarındaymış Gibi
Osmanlı döneminden günümüze ulaşabilmeyi başarabildi Cumalıkızık
Çoğu turist Bursa gezisine başlamadan önce “Cumalıkızık nerede?” sorusunu sorar. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşabilen ve popülerliğini koruyan Bursa Cumalıkızık, Yıldırım ilçesine bağlı, Uludağ’ın eteklerindeki bir köy…
Bursa’daki her noktada olduğu gibi, Cumalıkızık’ta da gezginleri ilk olarak muhteşem bir manzara selamlıyor. Filmlere, kitaplara konu alan Cumalıkızık evleri burada gezilmesi gereken yerler listesinin ilk sırasında. Ahşap, kerpiç ve taş özellikleriyle öne çıkan evler, rengarenk duvarlarıyla yılın her dönemi birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Etnoğrafya Müzesi, Küpeli Ev, Cumalıkızık Camii gibi diğer adresleri ise köyün farklı noktalarında bulabilirsin. Bu arada Cumalıkızık’ı gezerken dar sokaklarda sessizliği dinlemek de tatilin huzur veren yanı.
Cumalıkızık ile ilgili bir diğer değişik not ise “dünyanın en dar sokağı”na ev sahipliği yapması. Cin Aralığı Sokağı olarak bilinen bu nokta adını, Kurtuluş Savaşı’nda halkın düşman askerlerinden kaçarak tepeye ulaşmasından alıyor.
Tüm bu detayların yanı sıra girişteki büyük köy meydanında kurulan pazar ile de Cumalıkızık özellikle hafta sonları cıvıl cıvıl. Tarhanadan ev yapımı salçalara kadar birçok özel lezzeti pazardan temin edebilirsin.
Bursa Cumalıkızık Köyü’nün kahvaltısı da oldukça meşhur. Serpme şeklinde servis edilen çeşitlerle zenginleşen Cumalıkızık kahvaltı fiyatları bütçeleri çok zorlamıyor.
Cumalıkızık Köyü konaklama olanaklarından faydalanmak isteyenler için pansiyon ve butik otel seçenekleri var.
Bursa’ya nasıl gidilir?
Bursa’ya gitmek için en ideal çözüm kara yolu. Feribotla Yalova’ya geçtikten sonra ya da Kocaeli üzerinden Bursa’ya ulaşabilirsin. Bunun yanı sıra hizmete giren deniz otobüsleriyle direkt olarak da kente varmak mümkün.
Bursa’da kalınacak yerler nereler?
Uludağ, Gölyazı, Trilye, Mudanya, Cumalıkızık gibi adresler önemli konaklama noktaları. Buralar ayrıca, Bursa’da hafta sonu kalınacak yerler olarak da görülebilir. Konaklama seçeneklerimizi
https://www.tatilvillacisi.com/iznik-golu adresimizden inceleyebilirsiniz.
Bursa’da ne yenir?
Elbette İskender kebap! Bunun yanı sıra kestane şekeri, pideli köfte, İnegöl köfte, cantık, tahinli pide ve Kemalpaşa tatlısını da denemelisin.
Bursa’da kahvaltı nerede yapılır?
Bursa’da civar köyler kahvaltı açısından oldukça ideal. Çiftlikler ve köy evlerinde hatta kahvelerde bile yörenin doğal ürünleriyle enfes bir kahvaltı edebilirsin.